Voordeliger biologische groenten dankzij Nederlandse robots
Het Robotics Institute van de TU Delft en de Wageningen Universiteit helpen de Nederlandse start-up Odd.Bot om samen met boeren voordeliger biologische groenten te gaan produceren in 2019. Dit is hard nodig want de vraag naar biologisch neemt toe, terwijl het personeelstekort bij veel AgriTech-bedrijven hard oploopt. Daar komt nog bij dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen, waaronder herbiciden om onkruid te bestrijden, steeds meer aan banden wordt gelegd.
Mechanisch onkruid wieden
De zogenaamde ‘weed whacker’ is het eerste prototype van Odd.Bot welke zij eerder deze maand presenteerde op de AgriFoodTech-beurs in de Brabanthallen. Deze kleine lichte driehoekige elektrische robot zal straks autonoom over de akkers rijden om daar zelfstandig onkruid te herkennen en dit mechanisch te verwijderen. Onder de robot hangt namelijk een ‘delta-arm’ met daaraan een soort staafmixer die naar het onkruid beweegt en het onkruid vermaalt.
‘In eerste instantie richten we ons op de biologische teelt van prei, wortelen, kool of pastinaak. Biologisch boeren en met name het handmatig wieden is namelijk erg arbeidsintensief. Bovendien is onze robot nu geoptimaliseerd om het onkruid waar deze soort gewassen het meeste last van hebben goed te verwijderen’, aldus de initiatiefnemer Martijn Lukaart van Odd.Bot
Beperking Glysfosaat
Vanuit Europa is er veel aandacht voor robotisering in de landbouw en ook specifiek voor de ontwikkeling van alternatieve vormen van gewasbescherming. De Europese Commissie zet in op het beperken van herbiciden met daarin het werkzame bestanddeel Glyfosaat. De provincie Noord-Brabant gaat zelfs een stap verder en verbiedt het gebruik al direct volledig vanaf 2019 op al haar pachtgronden. Eerder is aangetoond dat bijv. bijen er eerder door kunnen sterven, vermoedelijk door aantasting van de darmflora. Over de mogelijke gevolgen voor de mens bestaat nog altijd veel discussie.
Al in 2019 zullen de eerste ‘weed whackers’ op enkele Nederlandse akkers verschijnen bij de eerste groep testgebruikers. Uiteindelijk wil de start-up de ‘Robots-as-a-Service’ gaan aanbieden. Dit op een manier waarbij de boer eenvoudigweg per hectare kan afrekenen. ‘Zie ons als een soort uitzendbureau voor robots’, aldus Lukaart. ‘Met daarbij de ambitie om mechanisch onkruid wieden uiteindelijk voordeliger te maken dan het “bespoten alternatief”’.
Voor de boeren die willen helpen bij de doorontwikkeling en/of willen investeren in het robotica bedrijf biedt Odd.Bot ook een coöperatie model aan.