Vele (robot)handen maken licht werk
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Engineeringonline.
De afgelopen weken zijn er, vooral in China, heel wat robotische en AI toepassingen uitontwikkeld die de strijd tegen Corona kunnen vergemakkelijken. Zoals bij het ondersteunen van zorgverleners, ruimtes desinfecteren, speeksel afnemen en longonderzoek…. Want niet alleen maken vele (robot)handen licht werk, een robot kan ook op plekken komen die voor mensen nu gevaarlijk zijn en zo ervoor zorgen dat hulpverleners minder risico lopen en besmettingen worden geminimaliseerd
In Nederland zijn er nog niet veel voorbeelden van robots die taken van mensen overnemen, maar in China des te meer. Een robot die eten of bestellingen bezorgd in tijden van quarantaine, robots die metrostations- en treinen desinfecteren en AI technologie die aan de hand van een longfoto kan beoordelen of iemand een verhoogd risico heeft op besmetting… Ze zijn de afgelopen weken allemaal al in gebruik genomen. Hieronder een aantal voorbeelden waar robottechnologie succesvol wordt ingezet in de strijd tegen corona.
Hulpverleners beschermen en ondersteunen
Hulpverleners bevinden zich letterlijk in de vuurlinie van de strijd en robots kunnen ingezet worden om hen in bepaalde situaties te beschermen en te ondersteunen. Het is belangrijk dat deze groep mensen zo min mogelijk risico loopt om zelf besmet en ziek te worden.
Onderzoekers aan een grote Chinese universiteit hebben een speciale robotarm ontwikkeld. Deze robot kan speekselmonsters afnemen, echo’s uitvoeren en luisteren naar de organen van de patiënt. Het apparaat is uitgerust met wieltjes en camera’s en kan zichzelf desinfecteren. Het is zo ontworpen dat artsen niet meer in dezelfde ruimte als de patiënt hoeven te zijn. De robots voeren een deel van de gevaarlijke taken uit. Tevens zijn er patrouillerobots die in ziekenhuizen patiënten controleren op temperatuur, identiteit en daarnaast mensen desinfecteert.
UVD robot
Maar niet alleen Chinese bedrijven en onderzoekers hebben technologie ontwikkeld. Zo heeft het Deense bedrijf Blue Ocean robotics een oplossing bedacht op het gebied van desinfectie in ziekenhuizen. Deze oplossing bestaat uit een zelfrijdende robotunit die is uitgerust met een UV-lichtsysteem. Met dit ultraviolet licht kan de robot ziekten, virussen, bacteriën en andere soorten schadelijke organische micro-organismen in het milieu desinfecteren en doden door hun DNA-structuur af te breken. De robot desinfecteert 99,99% van de bacteriën en virussen. Deze uitvinding verhoogt de veiligheid van zowel het personeel, patiënten als hun familieleden door het risico op contact met bacteriën, virussen en andere schadelijke micro-organismen te verminderen. Het voorkomt dus effectief de verspreiding van infectieziekten, virussen en bacteriën. Hierbij besteedt de robot automatisch speciale aandacht aan “infectie hotspots”, zoals wastafel, patiëntenbed, handvatten etc. De robot is gebruiksvriendelijk en kan autonoom van kamer naar kamer bewegen en bijvoorbeeld de lift nemen en deuren openen. Deze robots worden sinds februari actief door heel China ingezet in de strijd tegen het Corona virus.
AI toepassingen
Het verzamelen en analyseren van data kan een grote rol spelen in de bestrijding van corona. Artificial Intelligence kan buiten het opsporen van het coronavirus ook betekenis hebben bij de verdere bestrijding van het coronavirus en het voorspellen van het aantal besmettingen. Inmiddels zijn er diverse bedrijven in China, en ook in Nederland, die applicaties op basis van AI hebben ontwikkeld die detectie van het virus ondersteunt, en zelfs voorspellingen kan doen over het verdere verloop van de besmettingen..
Opsporen van het virus
Software die in China voorheen gebruikt werd voor detectie van kankerachtige knobbeltjes in de longen is razendsnel omgezet naar software die met behulp van AI zoekt naar tekenen van longontsteking veroorzaakt door het coronavirus. Voordat de software werd omgeschoold om te kunnen functioneren als Covid-19-detector, kon het waarschuwen voor mogelijke longproblemen bij CT scans, op basis van honderdduizenden longfoto’s verzameld uit Chinese ziekenhuizen. Het bedrijf paste de detectiealgoritmen aan om specifiek naar corona te speuren. De nu gebruikte versie werd getraind met meer dan 2.000 beelden van coronapatiënten. Deze software helpt overwerkte medewerkers, doordat het erin slaagt typische (gedeeltelijke) tekenen van een longontsteking veroorzaakt door Covid-19 te identificeren. Het houdt bij wie het meeste kans heeft om besmet te zijn met het nieuwe virus, zodat die personen met prioriteit aan verdere tests worden onderworpen. Klinische onderzoeken en labtests moeten dan besmetting bevestigen. Hierdoor worden sneller besmettingsgevallen gevonden en kunnen mensen sneller geholpen worden. Deze scan is in minstens 34 ziekenhuizen in China ingezet.
Ook zijn de eerste successen inmiddels geboekt op het gebied van voorspellen van het aantal besmettingen en de verspreiding. Door gebruik te maken van grote hoeveelheid data zoals: medische berichten in 65 talen, rapporten over de uitbraak, gegevens over de verkoop van vliegtickets, etc deed het Canadese AI bedrijf BlueDot nauwkeurige voorspellingen over de groei en verspreiding van het virus. Ook wetenschappers van de TU/e hebben een model ontwikkeld waarmee voorspellingen van het aantal besmettingen worden gedaan. Het doel is om uiteindelijk inzicht te krijgen in het maximum aantal besmettingen en welke factoren van invloed zijn op het aantal besmettingen en doden. Het model wordt dagelijks geupdate. Klik hier voor de website met de voorspellingen.
Met data van bijvoorbeeld Google kan veel nauwkeuriger contactonderzoek gedaan worden. Google kan precies nagaan waar je allemaal bent geweest en wie je onderweg bent tegengekomen. Met deze gegevens kan een heel nauwkeurig plaatje worden gemaakt. Dergelijke voorspellingen zijn ook te maken aan de hand van social media posts. Een internationaal onderzoeksteam waar John Brownstein, Chief Innovation Officer bij Harvard Medical School deel uitmaakt, onderzoekt social media posts. Het team ontwikkelde een programma dat zoekt naar posts op sociale media die melding hebben over specifieke symptomen, zoals ademhalingsproblemen en koorts. Daarbij is het van belang om onderscheid te maken tussen iemand die de actualiteit bespreekt en iemand die ziek is en daarover bericht. Lees hierover meer.
Een serieuze kanttekening bij deze (AI-)methodes is het ethische aspect. Deze gegevens zijn uitermate persoonlijk en vallen o.a. in Europa onder de privacywetgeving. Voordat dergelijke ‘rechten’ opzij gezet worden moet er dan ook voldoende draagvlak en noodzaak zijn. Ook is het menselijke vooralsnog onontbeerlijk en worden de conclusies naderhand nog door epidemiologen gecontroleerd of deze vanuit wetenschappelijk oogpunt logisch zijn.
AI challenge
De Eindhovense start-up Fruitpunch AI heeft een systeem ontwikkelt dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om te analyseren hoe effectief het beleid van de Nederlandse overheid is in het bestrijden van besmetting met het Corona-virus en welk effect het heeft op de economie. De komende twee maanden verzamelen zij data die inzichtelijk maken hoe inwoners zich gedragen hebben naar aanleiding van maatregelen om de ziekte tegen te houden. Daarnaast analyseert het platform wat het effect van de pandemie op de economie is door de toename van het aantal Corona-patiënten te vergelijken met onder andere de daling van de aandelenkoersen. Op basis daarvan valt te analyseren wat de kans op een recessie is als gevolg van de pandemie, en hoe diep deze kan worden. Fruitpunch AI gaat hiervoor samenwerken met Omdena, een wereldwijd AI-platform uit de VS.
Logistiek, Desinfectie en schoonmaak
Naast voorspellen en het ondersteunen van hulpverleners kunnen robots op veel meer plekken uitkomst bieden. Zoals op plekken waar veel mensen samenkomen.
Denk hierbij aan schoonmaak en desinfectie. In het openbaar vervoer komen veel reizigers in een beperkte ruimte bij elkaar. Ook al blijven veel mensen inmiddels thuis en is het gebruik van het openbaar vervoer enorm afgenomen, toch moet deze toegankelijk blijven om mensen met een vitale functie van- en naar het werk te brengen. Van belang is om het risico op besmetting zo minimaal mogelijk te maken. In Hong Kong, waar normaal dagelijks miljoenen mensen per metro reizen, is een robot ingezet om de treinen en stations te desinfecteren. Als een soort minikoelkast op wielen rijdt deze robot rond om desinfecterende spray op de oppervlaktes te spuiten. De robot wordt in aanvulling gebruikt op de reguliere reiniging door schoonmaakpersoneel en is specifiek uitgerust om te desinfecteren in kleine ruimtes die moeilijk te bereiken zijn. Ook wordt de robot ingezet om ruimtes te desinfecteren waar een positief geteste persoon geweest is.
Bekijk het filmpje waarin een robot in Hong Kong een metro schoonmaakt.
Tevens zijn er bezorgrobots die worden ingezet om groepen mensen in quarantaine te voorzien van eten of andere bestellingen. Ook in andere sectoren, denk aan de agrifoodsector, zou robotisering een hulpmiddel kunnen zijn nu het personeelstekort nog nijpender dreigt te worden.
Communicatie op afstand
Niet alleen worden robots ingezet voor bovenstaande toepassingen, maar ook op communicatief vlak kunnen robots een toegevoegde waarde bieden in tijden waarin de bevolking oproepen wordt tot social distance. Zo was presentator Steef van Stiphout van EditieNL laatst verkouden en mocht daardoor niet fysiek in de studio aanwezig zijn. Smart Robot Solution, een Nederlands bedrijf dat vergaderingen op afstand mogelijk maakt met robots, maakte het mogelijk dat Steef gewoon thuis kon blijven en een robot zijn plaats in de studio innam. Steef kon de robot zelf bedienen waarbij hij zelf naar zijn collega presentatoren kon draaien om ‘oogcontact’ te maken
Snelle implementatie en real life testcase
Door de snelle verspreiding van het virus zijn verschillende toepassingen en onderzoeken meteen in een soort live testcase beland. In een normale situatie zouden deze toepassingen waarschijnlijk eerst verder in demo-omgeving getest en gevalideerd worden. Zo bepaalt de privacywetgeving wat per land / gebied toegestaan is met betrekking tot dataverzameling. Het verdere verloop van deze crisis zal uitwijzen hoe we als gehele samenleving in dit soort situatie de discussie aangaan.
Draag bij en deel uw ervaringen
Dit is een greep uit voorbeelden en technologie die in de huidige situatie kunnen bijdragen. Heeft u een relevante innovatie die bijdraagt aan het aanpakken van de huidige Corona-uitbraak of andere voorbeelden? Of heeft u interessante robots of AI applicaties gezien die kunnen helpen in de huidige situatie? Laat het ons weten! Neem contact op met Thijs Dorssers, Manager Holland Robotics, thijs.dorssers@hightechnl.nl.
Zoekt u nog partners voor het realiseren van uw innovatieve toepassing? Branchevereniging High Tech NL en het cluster Holland Robotics denken graag met u mee.
Dit artikel is onder andere tot stand gekomen door middel van onderstaande artikelen en publicaties.
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5004871/robotje-bezorgt-eten-aan-chinezen-coronavirus-quarantaine
https://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/robotics-hardware/robots-helping-to-fight-coronavirus-outbreak
https://www.cnet.com/news/coronavirus-care-at-one-hospital-got-taken-over-by-robots/
http://www.globaltimes.cn/content/1182067.shtmlhttps://www.blue-ocean-robotics.com/abouthttps://jeugdjournaal.nl/artikel/2325900-robot-moet-corona-patienten-gaan-helpen.html
https://www.hln.be/wetenschap-planeet/medisch/chinese-ziekenhuizen-zetten-ai-in-om-coronavirus-op-te-sporen~af0256c94/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/opmerkelijk/presentator-steef-blijft-thuis-om-corona-editienl-zet-robot-in/ar-BB113BZs?li=BBoPOOehttps://qz.com/1816762/coronavirus-hong-kongs-mtr-subway-uses-robot-to-disinfect-trains/
https://innovationorigins.com/nl/nederlandse-ai-analyseert-invloed-corona-beleid-op-besmettingsexplosie/
https://innovationorigins.com/nl/follow-up-welke-innovaties-gaan-corona-stoppen/