Subsidieregeling voor (om)scholing medewerkers naar beroep in techniek of ICT
Scholing en ontwikkeling is een belangrijk thema binnen een organisatie. Door personeel op te leiden creëer je de perfecte kandidaat voor een functie. Wil jij als werkgever één of meerdere medewerkers of nieuwe medewerkers laten omscholen naar een beroep in de techniek of ICT? Als werkgever kun je vanaf 1 september aanspraak maken op financiële ondersteuning dankzij de ‘Subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek’.
Waarom een omscholingsregeling?
Op de arbeidsmarkt is het verschil tussen vraag en aanbod van beroepen in de ICT of techniek groot. Het oplossen van de krapte in deze beroepsklasse is van groot belang. Niet alleen vanwege de huidige verschillende op de arbeidsmarkt, maar bijvoorbeeld ook vanwege maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaat- en energietransitie, het woningtekort en de digitalisering. De oplossing? Het creëren van een verschuiving naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek. Dat is ook nog eens een duurzaam perspectief op de arbeidsmarkt.
€ 3.750 per werknemer
Je kunt als werkgever eenmalig, een vast bedrag van € 3.750 aanvragen per om te scholen medewerker. In totaal is er ruimte voor financiering van 9.233 omscholingstrajecten. Als werkgever kun je voor maximaal 6 werknemers een subsidie voor omscholing aanvragen. Je vraagt per werknemer apart de subsidie aan. Voor de duidelijkheid: één aanvraag voor meerdere werknemers is niet mogelijk.
Hoe vraag ik de regeling aan?
Je kunt de regeling aanvragen van 1 september tot en met 1 december 2021 via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarvoor log je in met eHerkenning. Voor je aanvraag heb je minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig. De aanvragen worden behandeld op basis van binnenkomst.
Nadat jouw aanvraag ingediend is, besluit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat binnen 8 weken over jouw aanvraag. Ze streven naar een snelle afhandeling, zodat er snel duidelijkheid is voor de opleider en (nieuwe) werknemer. Bij toewijzing van het omscholingstraject ontvangt je het volledige voorschot. Het zou kunnen dat je in de periode tussen voorschot en vaststelling aanvullende vragen krijgt om te controleren of je aan de aangegeven voorwaarden voldoet. Als je hieraan niet voldoet, wordt de subsidie teruggevorderd.
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay