Wat kan Nederland leren van Estland op gebied van aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven?
Een van de doelen van de Human Capital Agenda van topsector HTSM is een betere samenwerking tussen bedrijven en onderwijs. Om studenten, docenten en ondernemers goed aan te sluiten op de arbeidsmarkt werken bedrijfsleven, beroepsonderwijs en overheid samen in een netwerk van centra van het Platform Bèta techniek. Het netwerk bestaat uit Centres of expertise (hbo), Centra voor innovatief vakmanschap (mbo) en publiek-private samenwerkingen uit het Regionaal Investeringsfonds (mbo). Van 16 t/m 19 april gingen circa 50 experts uit dit netwerk (ook wel Katapult genoemd) op studiereis in Estland. Namens topsector HTSM nam Program Director Human Capital Coen de Graaf deel.
De Graaf: “Doel van deze studiereis was onderling netwerken, ervaringen uitwisselen en leren van elkaar. Door een aantal dagen samen op te trekken kun je toch grotere stappen maken dan tijdens reguliere werkdagen. Het was interessant te zien hoe goed Estland het op orde heeft op gebied van digitalisering, de digitale overheid en het start-up klimaat. Op de tweede dag brachten we een bezoek aan Mektory. Mektory is een fysiek fieldlab in de TTU (Tallinn University of Technology); een centrum van innovatie met veel incubators en start-ups. In Mektory worden wetenschap en technologie naar de maatschappij gebracht en andersom, met grote betrokkenheid van bedrijven. Er worden ook heel veel activiteiten georganiseerd met en voor kinderen om hen met techniek kennis te laten maken en te ervaren. De studiereis was zeer inspirerend. Nu is het zaak de leerpunten te vertalen naar de situatie in Nederland. Ik heb mooie voorbeelden gezien hoe we als topsector HTSM de relatie onderwijs-arbeidsmarkt verder vorm kunnen geven en jeugd kunnen interesseren voor techniek.
Contact
Heeft u vragen over deze studiereis of de Human Capital Agenda van topsector HTSM? Neem dan contact op met Coen de Graaf, via coen.de.graaf@hightechnl.nl of 06 – 23 88 93 11.