Koreaanse technische talenten zoeken naar banen in het buitenland
Dit artikel is opgesteld naar aanleiding van de bijdrage door Anne-Clarine Prosman & Peter Wijlhuizen van De Nederlandse Ambassade in Seoul, mei 2019
Onlangs rapporteerde de Koreaanse nieuwswebsite Pulse News dat acht op de tien baanzoekende Koreanen naar een baan in het buitenland zoekt. Dit was de uitkomst van een onderzoek van een lokaal uitzendbureau. De voornaamste redenen hiervoor zijn het opdoen van buitenlandse ervaring, een tekort aan kansen en banen in Korea, een beter salaris en een betere balans tussen werk en privé.
Juist op deze punten scoort Nederland goed. Er is een grote vraag naar hoogopgeleide werknemers, zeker in de hightechsector. Bovendien is de (jeugd)werkloosheid in Nederland laag, ook in vergelijking met de rest van de Europese Unie. Hoogopgeleiden krijgen in Nederland een goed salaris, meer dan het salaris dat de gemiddelde Koreaan in het buitenland wil verdienen.
Bovendien scoorde Nederland in een onderzoek van het OECD het beste op werk-privé balans met een score van 9,3, terwijl Korea slechts een score van 4,6 kreeg.
Hoogopleid talent
De bevolking van Zuid-Korea is één van de meest hoogopgeleide ter wereld. 69,8% van de 25- tot 34-jarigen heeft een hogere opleiding genoten; dit is verreweg het hoogste percentage in de OECD. De kwaliteit van het onderwijs is hoog, Zuid-Korea scoort keer op keer hoog bij het OECD Program for International Student Assessment (PISA) en de International Association of Educational Achievement (TIMSS). De Koreaanse universiteiten staan goed bekend.
Veel Koreaanse kinderen volgen vanaf jonge leeftijd Engelse bijles op speciale instituten na de reguliere schooltijd en volgen een deel van hun hogere opleiding in het buitenland, waarvan ook steeds vaker één of meerdere semesters aan een Nederlandse universiteit.
Hard werken wordt in Korea echter niet altijd beloond en het is moeilijk om als talentvolle starter hogerop te komen. Promoties worden niet gegeven naar aanleiding van prestaties; leeftijd en dienstjaren bij het bedrijf zijn doorslaggevend. In het algemeen worden de talenten van Koreaanse werknemers niet optimaal benut door de rigide arbeidsvoorwaarden en –cultuur en gebrek aan sociale mobiliteit. Ook is de werkloosheid in Korea hoog, met name bij jongeren en pas-afgestudeerden.
Aanvulling voor het Nederlandse bedrijfsleven
Voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn deze getalenteerde en gedisciplineerde starters en professionals met een technische achtergrond in onder andere programmeren, data science en electrotechniek juist erg interessant vanwege de stijgende vraag naar goed gekwalificeerd technisch talent.
De info-sessie in april 2018 en de roadshow in het najaar van 2018 hebben de ogen van baanzoekend Korea geopend. Door de prive-werk balans, het hightech karakter van de vacatures en het feit dat de Nederlandse taal niet vereist is, zien de Koreanen Nederland als een zeer potentiëel land om de carrière voort te zetten.
Interesse?
Zou u graag meer willen weten over het aantrekken van startend of ervaren hightechtalent uit Zuid-Korea? De Nederlandse Ambassade in Seoul en High Tech NL ondersteunen en stimuleren dit. We informeren onze Koreaanse doelgroepen door middel van informatie-sessies en online publicaties in de Koreaanstalige media.
In het najaar van 2019 wordt voor de tweede keer een roadshow voor Nederlandse recruiters langs enkele Koreaanse technische regio’s georganiseerd. De nadruk zal bij dit event wederom liggen bij het informeren en aantrekken van Koreanen met een achtergrond in werktuigbouwkunde, computer science, programmeren, data science en electronica.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Wijlhuizen, IA op de ambassade in Seoul, info@nost-korea.com of met Coen de Graaf, Human Capital Manager bij High Tech NL, coen.de.graaf@hightechnl.nl.