De nieuwe wereld van print
Waardevolle nieuwe business voor morgen begint met inspiratie vandaag. Welke printtechniek zou uw bedrijf kunnen gebruiken om nieuwe ideeën te realiseren?
Er is veel gaande op het gebied van printtechnologie. Nieuwe inkjet printtechnieken, elevated printing, 3D-printing en direct metaal printen. Ook de vrijheid van het printen neemt toe. Denk aan het printen op andere materialen zoals hout, glas of leer. Of nieuwe slimme toepassingen die met digitaal printen mogelijk worden.
Digitaal printen is de toekomst. Dit blijkt uit de marktomvang: deze groeit, en zal ook in de komende jaren blijven groeien. Ook het onderzoek naar de mogelijkheden van direct metaal printen zijn veelbelovend.
Neem een kijkje in de nieuwe wereld van print middels de ter beschikking gestelde presentaties van de bijeenkomst “De nieuwe wereld van print” die op 1 juni 2017 plaatsvond. Om te beginnen met een korte introductievideo van Océ-Technologies:
Presentaties
De nieuwe wereld van print – introductie, door Marcel Slot, Océ, trekker roadmap printing binnen topsector High Tech Systems & Materials)
Download de presentatie van Marcel Slot
Meer over de HTSM roadmap Printing
Nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap en de techniek van het inkjet printen, door Herman Wijshoff, TU/e & Océ
Download de presentatie van Herman Wijshoff
De ontwikkeling van nieuwe inkjet printtechnieken en toepassingen wordt al sinds jaren ondersteund met onderbouwend wetenschappelijk onderzoek aan de achterliggende fysische principes. Hierdoor en met nieuwe meettechnieken en simulaties kunnen verbindingen gelegd worden tussen de eigenschappen van de printer, de materialen zoals inkten en media, en de print kwaliteit. In het kort geleden gestarte programma “Fundamental Fluid Dynamic Challenges in Inkjet Printing”, dat in samenwerking met de Universiteiten van Eindhoven en Twente en het FOM wordt uitgevoerd, zullen de resultaten worden gebruikt bij de steeds meer model-gebaseerde productontwikkeling. Herman Wijshof, senior onderzoeker bij Océ en deeltijd hoogleraar aan de TU/e, presenteerde een aantal voorbeelden van recente resultaten.
Print your future, kansen voor de maakindustrie, door Jeroen Rondeel, Blue Engineering
Download de presentatie van Jeroen Rondeel
De huidige beschikbare technologie van het printen zorgt voor een nieuwe dimensie in het vervaardigen van metalen producten. Denk hierbij aan het printen van de wasmodellen voor verlorenwasgieten of het printen van de feedstock voor Metal Injection Molding (MIM). De inzet van printtechnologie zorgt ervoor dat productieseries in de metaalindustrie steeds kleiner worden.
Elevated printing, door Daan de Haan Design
Download de presentatie van Daan de Haan
Daan de Haan, Designer, presenteerde nieuwe mogelijkheden op het snijvlak van grafisch ontwerp en 3d product design.
Direct metaal printen, door Otto Salomons, Océ
Otto Salomons is senior onderzoeker bij R&D van Océ. Hij doet onderzoek naar de mogelijkheden van direct metaal printen: de toekomst van metaal additive manufacturing.
Presentatie niet openbaar
Out of the Box, door Mike Noldus van Akarton
Bekijk de presentatie van Mike Noldus
Mike Noldus is algemeen directeur van Akarton, producent van (golf)karton verpakkingen. In haar keuze om als innovatieve partner de marktbehoefte te kunnen bedienen heeft Akarton ook geïnvesteerd in digitale druk- en plottertechnieken. Met de beschikbaarheid van deze middelen openen zich geheel nieuwe mogelijkheden voor producten en markten, zoals displays, die Akarton in samenwerking met partners aan het onderzoeken en ontwikkelen is. Mike liet tijdens zijn presentatie diverse voorbeelden hiervan zien en deelde zijn ervaringen bij het inslaan van nieuwe wegen.
3D-printen in hedendaagse context; de zoektocht naar opportunities, door Daniel Hoogstraate, Materialise.
Download de presentatie van Daniel Hoogstraate
3D printen; wat kan ik er als organisatie mee? Voorbeelden van de beperkingen en mogelijkheden van 3D-printen.
Deze bijeenkomst werd aangeboden door Océ-Technologies, High Tech NL en het HTSM Roadmapteam Printing en mede gefinancierd door de Holland High Tech MIT-regeling Netwerkactiviteiten.