Elektrolyse als motor van de energietransitie – de kracht van Nederlandse hightech

De energietransitie draait op volle toeren en waterstof is daarin een onmisbare schakel. Maar om écht impact te maken, moeten we waterstof op een duurzame en schaalbare manier produceren. Daar komt elektrolyse om de hoek kijken — een technologie die water met behulp van elektriciteit splitst in waterstof en zuurstof. Wanneer die elektriciteit uit zon of wind komt, is het productieproces volledig CO₂-vrij.
Het whitepaper “Elektrolyse: De motor van waterstofproductie” van NXTGEN Hightech laat zien hoe Nederland met innovatieve elektrolysertechnologieën werkt aan een concurrerende positie in de waterstofeconomie. Het document biedt niet alleen inzicht in de vijf belangrijkste elektrolysetechnologieën (ALK, PEM, SOEC, AEM en CO₂-elektrolyse), maar ook in de concrete projecten waarmee Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen deze technologie verder brengen.
Van VDL’s Phoenix Alkalina tot ZEF’s zonne-elektrolyser en het hightech werk van SparkNano, VSParticle en Powall: overal in Nederland werken consortia aan de volgende generatie elektrolysers. Technologieën worden verfijnd, materiaalkosten omlaag gebracht en productieprocessen geoptimaliseerd — vaak met behulp van precisietechnologieën uit de semicon- en automotive-industrie.
Tegelijkertijd wordt er gebouwd aan een ecosysteem waarin onderwijs, onderzoek en industrie samenwerken. Het Nationaal Groeifondsprogramma NXTGEN Hightech speelt daarin een sleutelrol. Met €1 miljard aan investeringen, 60+ projecten en 330 partners werkt Nederland aan een leidende positie in hightech apparatuur — en daarmee aan een duurzame toekomst.
Elektrolyse is geen toekomstmuziek, het is de technologie van nú.
De komende jaren zijn cruciaal. Door nu te investeren in kennis, innovatie en samenwerking, zetten we Nederland op de kaart als koploper in duurzame waterstofproductie.