Smart Industry: Stop met brandjes blussen | interview Thijs Dorssers
Artikel in Vakblad Voedingsindustrie naar aanleiding van een interview met Thijs Dorssers
Onze voedselproductie moet duurzamer en in 2050 volledig circulair zijn, maar ook gezonder, veiliger en transparanter. Om die doelen te bereiken, moeten we slimmer produceren. Digitalisering is daarbij onmisbaar. Zonder data en maximale connectiviteit geen ‘Smart Industry’. Aan de slag dus! Maar hoe…?
“Nederland staat in de top drie van de meest innovatieve landen. We ontwikkelen innovatieve en baanbrekende robotica-oplossingen en exporteren deze veel,” zegt Thijs Dorssers; manager Holland Robotics, technologiecluster binnen branchevereniging High Tech NL. “Kijk je echter naar de integratiegraad van het aantal robots per medewerker, dan lopen we ver achter op onze buurlanden. We staan niet eens in de top 10. We zijn een kennisland, geen maakland zoals België, Duitsland of Finland dat bijvoorbeeld zijn. Het MKB in Nederland heeft de grote robotiseringsstappen nog niet gemaakt.”
Waarom moeten we die stappen wél maken, en wat zijn daarbij de kansen, mogelijkheden en knelpunten voor de voedingsindustrie?
Daarover praten we met Thijs Dorssers, Erwin Kooke; Head of CSB-System Northern Europe, en Christian Hirschen; senior directeur Digitale Strategie & Transformatie van GEA Group.
Visie
Onlangs verscheen de ‘Digitaliseringsvisie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’, waarin op hoofdlijnen wordt aangegeven waar de kansen en knelpunten liggen op het gebied van automatisering, en hoe het Ministerie daarmee wil omgaan. “Ik snap wel dat de overheid nu vol inzet op digitalisering in Nederland”, zegt Thijs Dorssers. “Als de interne processen in een bedrijf niet goed gedigitaliseerd zijn, kun je de stap richting robotisering en automatisering nauwelijks maken. De urgentie voor die stap wordt ondertussen steeds groter. Het is moeilijker om aan personeel te komen door de vergrijzing, het werk in de productie is zwaar, de arbeidsomstandigheden zijn vaak slecht door de koude en vochtige omgeving. Tegelijkertijd moet het allemaal sneller en efficiënter, tegen lagere kosten, terwijl de eisen die gesteld worden aan de versheid, kwaliteit, voedselveiligheid en transparantie groter worden. De oplossing ligt in automatiseren en robotiseren. Maar uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven zelfs hun CRM en salesprocessen nog niet hebben geautomatiseerd!”
“Dat herken ik wel”, reageert Erwin Kooke. “Nog steeds kom ik in de praktijk bij bedrijven waar de planningen in Excel worden gemaakt. Mede door alle kwaliteitslabels, wet- en regelgeving, traceability-eisen en BRC controles door grote retailers, wordt er echter steeds meer data van foodverwerkende bedrijven gevraagd. Zolang het goed gaat, hoor je niemand klagen. Pas als er problemen ontstaan, gaat men serieus nadenken over hoe de processen zijn ingericht en worden aangestuurd. Afgelopen jaar merkten veel bedrijven door de beperkingen van de coronamaatregelen dat hun systemen niet op orde zijn.”