Kansen voor robotica in de logistieke sector
De vraag naar robots in de logistiek is groot. Het aantal gerobotiseerde warehouses groeit naar verwachting van 4.000 in 2018 naar meer dan 50.000 in 2025. Onderzoek geeft aan dat rond 2025 in de wereldwijde logistieke sector ruim vier miljoen robots zijn geïnstalleerd.
Robots maken het mogelijk om logistieke processen op slimme wijze te automatiseren. Er zijn legio kansen voor robots in de logistiek. Voor zowel grote als kleine bedrijven is de inzet van robots erg interessant en mogelijk noodzakelijk om in de toekomst concurrerend te blijven.
Er liggen onder andere kansen op het gebied van:
- De vraag naar logistieke medewerkers stijgt, maar die zijn steeds moeilijker te vinden.
- De initiële en operationele kosten van robots nemen af, waardoor het steeds aantrekkelijker wordt om robots in te zetten
- Ergonomie; logistiek medewerkers verrichten vaak fysiek zwaar werk. Dit leidt tot lichamelijke klachten en maakt het werk minder aantrekkelijk
- Functieverrijking; als robots de zware, repeterende werkzaamheden overnemen wordt het werk minder zwaar, vermoeiend en eentonig. De medewerkers worden verantwoordelijk voor het functioneren van de robot, wat een functieverrijking betekent voor deze medewerkers.
- Kwaliteit; robots kunnen onvermoeid, uur na uur, dag in dag uit dezelfde taken op exact dezelfde wijze uitvoeren. Dit leidt tot hogere kwaliteit en minder fouten
- Productiviteit / snelheid; de eisen aan snelheid van leveren worden steeds groter. Harder werken is dan niet meer voldoende, slimmer werken is noodzakelijk. Robots kunnen bijdragen aan het verkorten van doorlooptijden
- Ruimte / capaciteit; robotisering maakt het mogelijk capaciteit uit te breiden zonder daarvoor ruimte te hoeven vrijmaken.
- Flexibiliteit; Robots kunnen gemakkelijk schakelen tussen verschillende taken zonder capaciteitsverlies door omsteltijden.
- Anderhalve-meter-economie; inzet van robotisering en cobotisering maakt het mogelijk dat ook met anderhalve meter afstand processen kunnen doorlopen en medewerkers voldoende afstand kunnen houden.
Uiteraard zijn er nog verschillende uitdagingen die overwonnen moeten worden, voordat al het potentieel van de inzet van robotisering volledig benut kan worden. Voor veel bedrijven (zeker in het MBK-bereik) is robotisering een hele stap.
Wilt u beginnen met robotisering, maar weet u niet goed hoe?
In een proeftuin, of te wel fieldlab, kunnen ondernemers laagdrempelig kennismaken met de mogelijkheden van robotisering. Vaak is er door middel van subsidieprojecten eveneens de mogelijkheid om financieringsmogelijkheden te verkrijgen.
Bekijk de whitepaper ‘Robots in de logistiek’ voor meer informatie
REWIN, Vijfsterren Logistiek en Logistics Community Brabant hebben het initiatief genomen voor een project op het gebied van robotica voor logistieke bedrijven in Brabant.
Dit project start in het derde kwartaal van 2020 met het vormen van een aantal clusters van vergelijkbare of gemeenschappelijke cases. Deelnemers kunnen bij de uitvoering van de cases rekenen op de volgende ondersteuning:
- Ondersteuning bij de definitie van de case (beschrijving, stakeholders, doelen, targets, afbakening, planning en begroting);
- Matchmaking binnen de community (in clusters samenbrengen van bedrijven met vergelijkbare of gemeenschappelijke cases met technologie- en kennispartners);
- Coördinatie bij de uitvoering;
- Neutraal delen en verspreiden van kennis en tools;
- Verankering van kennis in onderwijs en toegang tot jong talent op hbo- of academisch niveau.
- Betrokkenheid van Logistics Community Brabant
Interesse?
Bent u actief in de Brabantse logistieke sector? En bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van robots voor uw organisatie? Meld u dan nu aan voor deelname aan de robot-proeftuin via Roland van de Kerkhof via kerkhof.r@lcb.nu.